TCG Diagnostiek – De Pols

Bijscholingen

In China starten de artsen hun consulten door meteen hun vingers op de pols van de patiënt te leggen. De pols geeft een basisbeeld van waaruit concrete vragen gesteld worden. Maar welke vraag moet je dan stellen? En waarom? En Hoe sluit dit aan bij het tongbeeld?

Deze bijscholing is een klinische training waarin wordt geleerd de theoretische kennis om te zetten naar diagnostische vaardigheden. Uitgangspunt van deze training is de polsdiagnostiek. Het stellen van een gedegen diagnose is voor de behandeling van patiënten van essentieel belang. Wanneer deze al niet juist is, zal de behandeling uiteraard niet aanslaan. Een goede diagnose is dus de helft van de oplossing.

Deze bijscholing is bedoeld voor iedereen die zich meer wil bekwamen in het stellen van een juiste diagnose, zowel voor studenten als voor therapeuten. Voor studenten die willen beginnen aan de opleiding Chinese Kruiden, of daar al mee bezig zijn, wordt deze bijscholing sterk aanbevolen.

Tijdens de lessen en tijdens het oefenen van praktijksituaties blijkt dat een stevig fundament voor het soepel doorlopen van het diagnostisch gesprek vaak ontbreekt. Studenten, maar vaak ook therapeuten zijn nog onzeker over dit proces. Welke vragen zijn op welk moment belangrijk om te stellen? Detailvragen, om goed te kunnen differentiëren, worden nogal eens over het hoofd gezien. Ook het interpreteren van pols en tong, en uiteindelijk het integreren van al die informatie tot een eenduidige diagnose blijft voor veel mensen lastig.

In deze bijscholing komen elke dag alle vier de onderdelen van de TCG diagnostiek (Wang Wen Wen Qie) voortdurend aan bod. Nachtzweten is bijvoorbeeld niet altijd een Yin-Leegte, pijn aan de onderrug is niet altijd een Nier-zwakte en veel dorst is niet altijd Maag-Hitte. Het is de combinatie van informatie, welke voortkomt uit de 10+2 vragen en uit de pols en tong, die uiteindelijk zal leiden tot de juiste diagnose. Daarom zal hier elke les praktisch mee geoefend worden, naast het theoretische deel.

TCG-therapeuten of 2e jaars TCG-studenten

Tijd:
4 Dagen van 10:30 tot 16:30.

Financieel:
€545,- inclusief hand-out

Datum:
Vrijdag 16 en 30 januari, vrijdag 27 februari, en vrijdag 27 maart 2026 van 10:30 tot 16:30.

Locatie:
Zoetermeer: Einsteinlaan 10

 

snro-keurmerk-sa.jpg       crkbo-instelling-300x207.jpg

Geaccrediteerd door de SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) hierdoor geldt de accreditatie bij een groot aantal beroepsverenigingen. Enkele hiervan zijn:

  • BATC (Belangen Associatie Therapeut en Consument)
  • FAGT (Federatie voor Additief Geneeskundige Therapeuten)
  • NVST (Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten)
  • LVNT (Landelijke Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten)
  • VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze)

Andere Beroepsverenigingen die zich alleen richten op TCG-therapeuten:

  • NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) code AT
  • NVTCG Zhong (Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde) voor 24 NAP in cat 1

nva-accreditatie.jpg              zhong-accreditatie.jpg