Afgelopen week gaf onze zoon Quinn van 3 jaar een heel goed advies aan mijn vrouw volgens de Chinese geneeswijze. Nou moeten jullie weten dat onze Quinn graag ondeugende dingen bedenkt. Op zich geen probleem als het daarbij blijft, maar meestal voert hij ze vervolgens ook uit. Het liefst doet hij dit aan het eind van de dag als je aan het koken bent en even wat minder goed op hem kunt letten.

Quinn had ontdekt dat als je de wc-deur op slot doet er een rood stukje zichtbaar wordt en dat dit weer wit wordt wanneer je de deur weer van slot af doet. Maar wat zou er gebeuren als je er nu eens je gele klei in zou drukken? Tegen de tijd dat het ineens opviel dat het wel heel rustig was, wat over het algemeen geen goed teken is, was het hele ding al volgepropt met gele klei. Toen mijn vrouw erachter kwam reageerde ze op boze toon: “Quin wat ben je nu weer aan het doen!”. Waarop Quin rustig zei: “mam, adem in en adem uit.” Het was toen wel moeilijk om ons lachen in te houden.

Als je vanuit de 5 Elementen naar dit advies kijkt, dan klopt het helemaal. Irritatie, boosheid en woede zijn emoties die onder het Houtelement worden geplaatst. Wanneer je geïrriteerd of boos bent zorgt dit ervoor dat de Lever niet meer goed in staat is om zijn functie, het spreiden van Lever Qi (energie), goed uit te voeren. Er ontstaat Lever Qi stagnatie.

adem-in-adem-uit-1-kopie.jpg

Naast de genererende cyclus, waarin de elementen elkaar voortbrengen (zie de afbeelding hierboven), bestaat er ook een controlerende cyclus. Hierin wordt ervoor gezorgd dat het te controleren element niet te dominant wordt. Metaal is het element dat Hout controleert en onder het Metaal element valt het orgaansysteem van de Long.  Door even diep in en uit te ademen versterk je het Metaal element zodat deze de Lever Qi stagnatie kan helpen oplossen. 

adem-in-adem-uit-2.jpg

Vanuit de Chinese geneeswijze leer je op een andere manier te kijken naar de wereld. Hierdoor kun je alledaagse gebeurtenissen vaak heel mooi verklaren. Zelf vond ik dit een van de meest leuke en waardevolle aspecten van het eerste jaar dat ik Chinese geneeswijze studeerde.

Ben je ook benieuwd hoe Chinese geneeswijze je kijk op de wereld kan veranderen? Kom dan naar een van onze open dagen. Of lees meer over ons Basisjaar Chinese Geneeswijze via deze link.

Niels

 

Terug