Bah! Rijstepap

Ik ben geboren en getogen in het katholieke Brabant. Dat betekende voor mij naast de verplichte kerkgang op zaterdagavond, een eenvoudige maaltijd op vrijdag. Die bestond uit aardappels met uiensaus, gebakken vis en wisselende groente. Tot zover geen probleem.....

Als toetje maakte mijn moeder vaak rijstepap. In melk gekookte rijst met een klein beetje suiker. Ik moest ervan kokhalzen en belandde met mijn bord vaak in de berging met de mededeling: “Je mag er pas uit als je bord leeg is”. Gelukkig kwam ze er nooit achter dat je de pap daar prima door de aanwezige gootsteen kon wegspoelen.

Na aankomst van mijn eerste bezoek aan China was ik dan ook zeer onaangenaam verrast toen ik door mijn collega’s werd meegenomen naar het ‘One hundred Congee Restaurant’ (het Honderd Rijstepappen Restaurant). Met mijn trauma nog vers in het geheugen, ging ik schoorvoetend mee - als nieuwkomer wil je geen spelbreker zijn – en bereidde me voor op het ergste. Bah! Rijstepap.

Chinezen eten vaak rijstepap als ontbijt. Waarom toch?

De ochtend is de tijd van het rijzende Yang. De tijd dat de zon opkomt. Na een nacht van rust en Yin, wordt het Yang langzaam wakker en stijgt boven de horizon uit. Zo ook in ons lichaam. Bij het openen van de ogen na de slaap, wordt het vuur in ons actiever om fris de dag te kunnen beginnen.

Als de zon begint te schijnen wordt de aarde langzaam verwarmd en verdampt de dauw en de eventuele mist. Het aarde-element in ons lichaam wordt vertegenwoordigd door de spijsvertering. Deze moet dus ook verwarmd worden zodat de damp die tijdens de nacht is neergeslagen weer in beweging komt en gaat circuleren. Mensen die in de ochtend moeilijk uit hun bed komen hebben vaak een overmaat aan damp, of een probleem van de galblaas, waardoor de zon niet op wil komen. 

Het is dus zinvol om ‘s ochtends iets warms tot je te nemen, dat licht verteerbaar is en de natuurlijke beweging van het stijgende Yang niet tegenwerkt. Chinese rijstepap is gemaakt met water en niet met melk. Melk geeft namelijk extra damp- en slijmvorming wat het Yang weer neer zou slaan. Ook het bekende glas vers geperst sinaasappelsap heeft dit effect en is dus minder gezond dan de meeste Nederlanders denken. De rijst heeft lang gekookt en is daardoor makkelijk verteerbaar. Rijst zelf heeft een voedende eigenschap voor maag en darmen.

Verrukt was ik toen ik in het One hundred Congee Restaurant ontdekte dat deze basis rijstepap op allerlei manieren verrijkt kan worden, door er groente, vlees, vis, dadels of iets anders lekkers aan toe te voegen. Ik vind het zo lekker dat ik me tijdens mijn jaarlijkse vliegreis naar China al zit te verheugen op een bezoek aan dit restaurant. En wat ook leuk is: Mijn dochter van tien is er verzot op en vraagt geregeld aan mij wanneer we weer ‘kontjie’ eten. Heb ik haar mooi een trauma bespaard!

Eet smakelijk!
Loed Rakels

Terug