Het is zomer; veel mensen hebben vakantie of kunnen het wat rustiger aandoen. Dit is de perfecte tijd om te genieten van de buitenlucht en om lange warme zomeravonden door te brengen met een koud drankje of een ijsje om af te koelen. Misschien is dit niet zo’n goed idee als jij iemand bent met een tekort aan Yang. 

Wat gebeurt er nu eigenlijk in de zomer in termen van Yin en Yang?

In de winter is het Yang (lees Vuur) diep van binnen opgeslagen en in relatieve rust. Dat gebeurt in de natuur, maar tegelijkertijd ook in de mens. De koude temperatuur (het Yin van de natuur) helpt bovendien de bloedvaten in de huid te vernauwen waardoor de warmte, het Yang, goed bewaard blijft. Dit betekent dat ons lichaam in de winter zijn interne warmte goed conserveert om ons warm te houden tijdens de koude maanden.

In de zomer gebeurt juist het omgekeerde. Zoals de hele natuur zich naar buiten beweegt, zo beweegt ook het Yang in de mens zich naar buiten. De bloedvaten in de huid zetten uit om zo af te kunnen koelen, al dan niet door te zweten. Dit is een natuurlijk mechanisme van het lichaam om oververhitting te voorkomen en om de interne temperatuur te reguleren. Dit betekent dus ook dat je door te zweten niet alleen Yin (vocht) maar ook Yang (warmte) verliest.

Aardig wat mensen in Nederland hebben een tekort aan Yang. Heb jij dat ook? Je herkent het met name aan een algemeen gevoel van kouwelijkheid, vooral van handen en voeten. Jij bent waarschijnlijk de eerste die de thermostaat een graadje hoger wil of een extra trui aantrekt. Het kan zijn dat je daarnaast sneller moe bent dan anderen, wat vaker moet plassen en dat je ontlasting geen vaste vorm heeft.

De zomer is in dat geval voor jou bij uitstek het seizoen om jezelf meer in balans te brengen. Je kunt namelijk gebruik maken van de warmte van de natuur om je Yang te versterken.

Er zijn 2 belangrijke dingen waar je op kan letten om het Yang zoveel mogelijk bij je te houden.

  1. Beperk overmatig sporten waarbij je veel zweet. Zoals eerder gezegd verlies je Yang door te zweten. Het lichaam gebruikt zweet om af te koelen.
  2. Consumeer zo min mogelijk koud voedsel en dranken, want dat heeft direct een koelende werking op de organen, terwijl het Vuur daar al zwak is. Doe je het toch, dan heb je kans op maagpijn of diarree.

“Mag ik dan geen koud biertje of ijsje meer nemen?” Natuurlijk wel, lekker ontspannen en genieten draagt ook bij aan je gezondheid. Het is wel belangrijk om balans te houden. Begin bijvoorbeeld de dag met een warm ontbijt. Warme voedingsmiddelen in de ochtend helpen je spijsverteringssysteem goed op gang te komen en zorgen voor een goede basis voor de rest van de dag. Drink slechts af en toe koude dranken, niet de hele dag door. Kies hoofdzakelijk warme thee of warm water.

Op deze manier gebruik je de warmte van de zomer om je eigen interne Yang, je interne Vuur, te versterken. Je krijgt meer energie en je zult het later in de winter minder snel koud hebben.

Wil je meer weten over de balans tussen Yin en Yang en het effect op gezondheid? Kom dan eens naar de Open dag. Dan laten we je zien wat de kracht is van Chinese geneeskunde.

Geniet van de zomer!

Loed

Terug