De Essentie van de Intentie

Een jaar of 3 à 4 geleden, tijdens een van de praktijklessen acupunctuur werd de volgende vraag gesteld over de prikrichting van de naald;
Is het nou van belang dat je de naald met de ‘stroomrichting’ van de meridiaan meeprikt of er tegenin, en is dit van invloed op de tonifiërende of sederende werking?

Als ik het me goed herinner was het exacte antwoord als volgt;
In het vakgebied zijn hierover de meningen verdeeld, maar hier bij Academie Bo Yi vinden we de prikrichting echter ondergeschikt aan de intentie van het zetten van de naald. 
Dit is wat onze docenten hebben geleerd van een vooraanstaand TCG arts uit China; Professor Shan. 

Dus… daar sta (of lig) je dan als eerstejaars ‘groentje’ tijdens de praktijkles met je beste bedoelingen!

                                                  ?Intentie?

Moet ik dan op het moment dat de naald de huid penetreert deze een boodschap meegeven, iets fluisteren of iets héél sterk wensen, denken of visualiseren?

Ik vermoed geen van dit bovengenoemde en toch van alles een beetje.

Het is bij acupunctuur wel erg belangrijk de diverse puntacties en onderlinge interacties goed te kennen en met deze kennis in het achterhoofd een puntkeuze te maken en de prikvolgorde te bepalen, en dan zit de intentie er eigenlijk al in.
Wil je bijvoorbeeld een stevige Qi Yu oplossen, dan is de combinatie van LI-4 met LIV-3 een sterke, maar wanneer er oogklachten zijn, dan kan de combinatie van LI-4, GB-37 en BL-1 een goede zijn. Een andere combinatie gebaseerd op een andere intentie, maar beide zeer krachtig voor hun doel.
Hierbij is het bij acupunctuur natuurlijk óók van belang, dat je gevoel op de naald pas zuiver kan zijn als de arm en hand zo ontspannen mogelijk zijn. Je intentie moet zijn: te willen voelen wat er gebeurt bij de punt van de naald. Om dan zodanig te kunnen manipuleren dat je bereikt wat je wilt bereiken met die naald, je intentie….

Na de studie acupunctuur verder met de opleiding TuiNa en verdikkie, daar was hij weer: INTENTIE!

Geen kracht gebruiken Coen!
!!!INTENTIE!!!
Galmt er door het lokaal.

Verwarring alom; masseren of zelfs manipuleren zonder spierkracht, maar met intentie dieper komen of oppervlakkig blijven… allemaal zonder spierkracht?

Ik heb zo’n vermoeden dat ik nu, 1,5 jaar later en bezig met het Tuina Advanced specialisatiejaar, al wandelend door het bos, een héél vaag idee begin te krijgen waar onze docent het over heeft.
Natuurlijk kan je niet masseren zonder spierkracht, want écht zonder spierkracht kan je niet eens blijven staan, je arm optillen of die verdomde pink en ringvinger strekken om de pinkmuis boller te maken.

Het is niet de bedoeling dat je met je ogen dicht, je gehele ‘zijn’ focust op die schouder of op het topje van je duim.
Ik vermoed dat het erover gaat dat je op het juiste moment en op de juiste locatie de kracht in moet zetten die daar nodig is en verdere kracht dus zoveel mogelijk achterwege laat.
Wanneer je schouders, biceps en triceps en onderarmspieren zacht zijn en dus minimale spierkracht gebruiken, is er minimale stagnatie in je arm en kan je met de juiste intentie de juiste kracht op de juiste plek laten aankomen.
Bij een Tan Bo Fa bijvoorbeeld, moet de pols zacht en soepel zijn, de schouders ontspannen en zelfs de duim is eigenlijk zacht, je neemt de gewenste diepte en maakt daar de beweging. Geheel uit zachtheid.
Of bij een Tan Fa (een manipulatietechniek voor de thoracale wervels) zijn de schouders, bi-/triceps en handen zacht. Je raakt de huid met de pinkmuis en vandaaruit zink je, verzamel je Qi en met een snelle, zachte stoot manipuleer je vanuit intentie en met minimale spierkracht.

De ‘kracht’ die gebruikt wordt met Tuina-massage moet vanuit de onderste ofwel Xià Dāntián komen, het gehele traject van de onderbuik tot aan je vingertop, pinkmuis of elleboog moet zo ontspannen mogelijk zijn.
Het is dus belangrijk te begrijpen wat er gedaan moet worden om het gehele traject vrij te maken van spanning, en met de intentie van hetgeen je wenst te bereiken Qi de juiste weg te laten volgen.

Zou het nu zo kunnen zijn dat spierkracht en intentie net zo min los van elkaar kunnen worden gezien als eb en vloed, of Yin en Yang?
Het water dat tijdens hoogtij op het strand ligt, is met laagtij niet verdwenen.
Dit is enkel ergens anders, het is teruggetrokken naar de eindeloze diepte van de oceanen.
Het teruggetrokken water is hier op de achtergrond aanwezig en zorgt mede voor de noodzakelijke deining van het water dat tijdens laagtij het strand nog wél raakt.
Zou intentie een Yinne versie van spierkracht kunnen zijn en is spierkracht dan een Yange versie van intentie?

Kortom; ik heb geen idee waar ik het over heb, maar ik heb wel de intentie niet te stoppen met doorgaan totdat ik dat wél weet!

En met die intentie zitten we goed bij Bo Yi ;-).

 

Betekenis ‘intentie’

in·ten·tie (de; v; meervoud: intenties)1bedoeling; = voornemen
Intentie is het voornemen een handeling te verrichten

Coen

Lees meer over

Terug