Geniet van de zomer

Het voorjaar van 2020 is een bijzonder voorjaar geweest. De lente correspondeert Chinees gezien met het Hout-element. Het is de tijd van ‘langzaam weer naar buiten gaan’; om vanuit de Yinne rust van de winter je hoofd weer in de nog frisse buitenlucht te steken, weer plannen te maken en erop uit te trekken. Het Yang moet weer stijgen, maar ook weer niet te snel. Het moet een tijd zijn van gecontroleerde en tegelijkertijd ontspannen expansie. Als het Yang te snel stijgt krijg je Hitte klachten.

De afgelopen maanden zijn we tegen deze natuurlijke beweging in juist naar binnen gestuurd, de lockdown in. Op het moment dat de natuur zich van zijn mooiste kant weer liet zien in haar voorbereiding op de zomer, moesten wij juist naar binnen en onze plannen voor de zomer vergeten. Meegaan met de natuurlijke bewegingen van de natuur zat er dit jaar niet in. Waar aan de ene kant veel mensen rust kregen door minder te hoeven werk, gaf het aan de andere kant juist veel stress door onzekerheid, zeker voor mensen in de zorg. Stress is een factor die zijn weerslag heeft op Qi van het Hout-element.

De lente loopt alweer op zijn eind en we gaan langzaam de zomer in waar het Yang zich maximaal aan de buitenkant manifesteert. Iedereen snakt ernaar om die beweging te volgen. Nu maatregelen versoepeld worden en we weer de mogelijkheid krijgen om die natuurlijke beweging te volgen, moeten we dat ook zeker doen. We kunnen het Yang in ons lichaam helpen naar buiten te treden en naar buiten te ventileren.

Hoe? Mijn belangrijkste advies zou zijn om je in te houden met het eten van ijs, hoe verleidelijk ook op een warme zomerdag. IJs heeft enkele effecten waar misschien je smaakpapillen heel blij voor worden, maar de rest van het lichaam niet. Waar het juist belangrijk is dat je in de zomer gaat zweten om het Yang te ventileren, stagneert het koude ijs deze beweging en blokkeert de circulatie van Yang. Bovendien is de maag relatief kwetsbaar omdat het Yang nu juist aan het externe actief is, dus koud ijs zal de maag op zo’n moment extra hard treffen. Roomijs zal daarnaast nog extra damp en slijm kunnen veroorzaken.

Sommige mensen zijn heel gevoelig en krijgen van ijs direct buikpijn, diarree of hoofdpijn. Maar veel mensen zullen zeggen dat ze nergens last van hebben: “Dus waarom zou ik me zo’n heerlijk ijsje dan ontzeggen?”

Natuurlijk hoef je niet direct acute problemen te ervaren en er is ook helemaal niets mis met een ijsje. Maar als je dit teveel en te vaak doet en daarmee tegen de natuurlijke beweging van Qi in gaat, dan gaat dat altijd ten koste van iéts. Dat voel je misschien niet nu, maar later in de herfst als je wat sneller vermoeid raakt, of wellicht in de winter als die verdraaide verkoudheid maar niet over wil gaan. Een kwestie dus van denken op korte of lange termijn, denken in Yin en Yang.

Geniet van de zomer en van het leven!

Loed

Terug