Wat mij altijd zo heeft aangetrokken in de Chinese geneeskunde is dat je nooit bent uitgeleerd. Er valt altijd weer een verdieping te bereiken; een verdieping die ik eerder niet kon begrijpen, eenvoudigweg doordat ik te weinig kennis, inzicht en vaardigheden bezat. Vaak genoeg heb ik na het afronden van een studiejaar gedacht: “Ik zou dit jaar zo nog een keer over kunnen doen, want nu begrijp ik pas echt wat er in de eerste lessen uitgelegd is. Nu zou ik het zoveel beter begrijpen en zou het zoveel dieper vallen…”
Zo zie ik het bestuderen van de Chinese geneeskunde ook voor me, als een cirkel. Je moet ergens beginnen met studeren. Je begint met de basisprincipes van Yin en Yang. Dat lijk je allemaal aardig goed te begrijpen. Als je dan naar de basissubstanties gaat kijken en leert over de kenmerken van Qi, Bloed en Vloeistoffen gaat de theorie al wat dieper. Zo ga je het jaar door via meridianenstelsels, ziekteoorzaken, pathologie en diagnostiek naar uiteindelijk het oplossen van de eerste eenvoudige casussen. En zo heb je in het eerste studiejaar Basis Chinese Geneeswijze de eerste cirkel doorlopen.
Maar om dat wat je in het begin van het jaar geleerd hebt goed te begrijpen, moet je de cirkel nog een keer rond. Daarom doorloop je in de volgende jaren die cirkel eigenlijk steeds opnieuw, maar dan complexer en steeds meer gerelateerd aan de praktijk, dieper en dieper.
Je loopt dus eigenlijk niet in een cirkel, maar in een spiraal. Steeds dieper doordringend tot de kern. Op een gegeven moment kom je erachter dat het denken in Yin en Yang, waar je ooit je studie mee begon, – en je begint logischerwijs altijd met het eenvoudigste stukje theorie, toch? – dat juist dit diepe doorgronden van Yin en Yang één van de meest complexe dingen is binnen de Chinese geneeskunde. Als je namelijk Yin en Yang écht begrijpt, heb je het niveau van een echte ‘Master’ bereikt.
Het leuke is dat je al die theorie en verdieping vanaf het begin meteen kunt relateren en spiegelen aan dingen die je in je dagelijks leven tegenkomt. Je leert over het leven en daardoor leer je weer meer over Chinese geneeskunde, want deze zijn niet van elkaar los te koppelen. Ook over het leven raak je nooit uitgeleerd. En wie weet bereik je zo ooit het niveau van de echt ‘Master’. Ik ben daar nog niet, dus ik loop nog even een cirkeltje.
Loed
Ben je ook geïnteresseerd in de Chinese geneeskunde? Dan is de opleiding Basis Chinese Geneeswijze misschien iets voor jou.
Terug