Een aantal jaren geleden liep ik in de Betuwe waar ik echt een prachtige exotische boom zag met hele mooie paars-roze bloembundels en zijdezachte meeldraden. Ik was er op slag verliefd op! Op dat moment wist ik nog niet dat ik meer over deze boom zou gaan leren bij de studie Chinese Kruiden. Het kruid Hé Huān Pí is de gedroogde bast van deze mooie boom en Hé Huān Huā is de bloem.

Ze behoren beiden tot de Kruiden die de Geest, de Shén, kalmeren. Inzetbaar bij o.a. depressiviteit en slapeloosheid. In de Materia Medica staat beschreven dat Hé Huān Pí de vijf Yinne Organen tot rust brengt, focus brengt voor de geest en mensen gelukkig maakt zonder zorgen; letterlijk hun ogen laat stralen. Hij staat in China ook wel bekend als ‘de boom van collectief geluk’. 

De naam ‘Perzische slaapboom’ heeft hij te danken aan de gevederde blaadjes die zich sluiten zodra het ’s avonds begint te schemeren. Als ’s morgens de zon weer opkomt dan opent de boom zijn blaadjes weer. Zoals het Yang in de nacht naar binnen keert in het Yin om tot rust te komen en zich te voeden, om dan in de ochtend weer te kunnen stralen. De boom houdt zijn blaadjes gesloten wanneer hij te weinig voeding krijgt en verliest dan een beetje zijn glans. Net zoals bij mensen die bijvoorbeeld te veel van zichzelf gevraagd hebben, de Shén in hun ogen minder wordt of zelfs verdwijnt.

Ik zit nu in het tweede jaar van de opleiding Chinese Kruiden en heb al zóveel mogen leren. Dit is zomaar een verhaal over kruiden waarvan de herkomst en kwaliteiten mij raken, maar je leert naast de kenmerken van de enkelvoudige kruiden ook hoe ze heel mooi samen werken als kruidenpaar (Dui Yao) en in formules. Hoe verder je komt in de opleiding hoe meer er zich begint te ontvouwen en je ook ziet hoe prachtig de Chinese kruidenformules eigenlijk in elkaar zitten. Daarnaast krijg je een enorme verdieping in je diagnostiek.

Inmiddels staat er al bijna 2 jaar een Perzische slaapboom in onze tuin. Hij oogt nog wat fragiel, maar heeft inmiddels toch al wat stormen doorstaan. Het leukste van alles is dat hij ook tot bloei is gekomen! Hopelijk komen er nog heel veel jaarringen bij net zoals met mijn kennis van de Chinese geneeskunde. Want dat is het leuke, je bent echt nooit uitgeleerd!

José

Terug