Vegetarische Dumplings.

Ingrediënten voor 18-24 dumplings:

  • 11 lepels water op 8 lepels bloem
  • 1/2 wortel
  • 1 lange stengel kool
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 theelepels sesamolie
  • 3 theelepels vegetarische oestersaus
  • 1 eetlepel prei en verse gember
  • 2 shitakes
  • 1 ei of tofu (optioneel)
  • 2 theelepels soyasaus
  • Witte peper

1.      Kneed het deeg.

Doe het deeg in een grote schaal, voeg langzaam het water toe terwijl je kneedt. Pas weer water toevoegen wanneer het volledig is opgenomen. Het deeg is klaar wanneer het ‘springy and soft’ is, of te wel, niet droog maar ook niet plakkerig. Dek de schaal af met een vochtige doek en laat het deeg tenminste 15 minuten rusten.

2.      De vulling maken.

Roerbak het ei. Snij ondertussen de kool in kleine stukje en voeg zout toe. Laat het even rusten en giet het vocht af. Snij de shitakes, wortel, prei en gember in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten bij elkaar en voeg zout, peper, sesamolie en oestersaus toe. Roer alle ingrediënten 1 kant op door elkaar heen.

3.      Rol het deeg uit.

Verdeel het deeg in 3 gelijke delen. Rol ieder deel in een lange kabel van deeg, ongeveer 2 cm in doorsnee. Snij het deeg in stukken van 1,5 cm breed. Strooi wat bloem op het werkblad en rol de stukjes tot balletjes. Vervolgens per balletje: Druk het balletje in de palm van je hand en maak het plat. Rol het vervolgens met een deegroller helemaal plat. Dit doe je door tussen duim en wijsvinger 1 deel van het deeg vast te houden terwijl je de andere kant uitrolt, vervolgens draai je het deeg en rol je het volgende deel. (Oefening baart kunst ;-).)

4.      Vul de dumplings.

Plaats 1 uitgerold rond plakje deeg in de palm van je hand, schep een lepel vulling in het midden. Vouw het deeg naar elkaar toe en knijp de bovenkant van de gevormde halve deegcirkel tegen elkaar aan. Begin aan 1 kant en vouw steeds een klein stukje van de zijkant over de andere kant heen, zodat de hele dumpling helemaal gesloten is en deze de vorm heeft van een half maantje.

5.      Kook de dumpling.

Vul een grote pan met kokend water. Voeg de dumplings toe aan het kokende water. Breng opnieuw aan de kook. Zodra het water opnieuw kookt, voeg je een bekertje koud water toe. Breng weer aan de kook, nu zul je zien dat de dumplings gaan ‘drijven’ in de pan. Kook ze nog ongeveer 3 minuten door. Klaar zijn je dumplings!

Serveer ze traditioneel met rijstazijn.

Eet smakelijk!!

Corina

Terug