Een van de laatste ontwikkelingen binnen de Chinese geneeskunde is ‘Target Therapy’. Traditionele kruidenformules worden geselecteerd op basis van traditionele patroondifferentiatie. Vervolgens worden zogenaamde ‘targetkruiden’ (d.w.z. specifiek geselecteerde kruiden) aan de formule toegevoegd. Deze targetkruiden hebben eigenschappen waarvan middels laboratoriumtests is vastgesteld dat ze een gunstige uitwerking hebben op specifieke ziekten.

Het systeem van de Chinese geneeskunde onderscheidt zich van de westerse geneeskunde en omvat de vier diagnostische methoden en verschillende soorten differentiaties, waaronder de Ba Gang, Wu Xing, 6 Divisies en de theorie van Wei, Qi, Ying en Xue.

Het concept van Target Therapy bestaat uit drie aspecten, namelijk: symptomen, patroon en (westerse) ziekte. Opgemerkt moet worden dat onder symptomen ook de chemische indicatoren van de westerse geneeskunde vallen. Om de belangrijkste symptomen te identificeren, moet men de strategie van 抓 主 症 (Zhuā zhǔ zhèng) gebruiken ofwel ‘Focus op de belangrijkste symptomen’.

Westerse tests in de TCG-kliniek

Westerse geneeskunde is sterk afhankelijk van laboratoriumtests en medische instrumenten om meer informatie te verkrijgen voor de diagnose van veel ziekten. In de afgelopen jaren neemt de Chinese geneeskunde steeds meer van dergelijke westerse laboratoriumtests mee in de diagnostiek en behandeling van specifieke ziekten. Zowel vanuit de context van differentiatie binnen de traditionele Chinese geneeskunde als vanuit de context van conventionele westerse laboratoriumtests wordt ‘Target Therapy’ geleidelijk aan steeds gangbaarder. Dit gebeurt door specifieke kruiden toe te voegen aan de traditionele formule die gemaakt is op basis van een gedifferentieerd patroon.

Schrijf je in voor de webinars Jing Fang 1 en Jing Fang 2 waaarin Greta Young deze nieuwe ontwikkeling uitgebreid zal behandelen.

Focus op de belangrijkste symptomen 抓 主 症 (Zhuā zhǔ zhèng)

Het is niet makkelijk om de echte essentie van Jing Fang (traditionele formules) te begrijpen. Dit komt doordat veel TCG-beoefenaars vaak vooral gericht zijn op de hoofdklacht die de patiënt ervaart. Deze kan als de tak worden beschouwd. In werkelijkheid is de hoofdklacht het resultaat het onderliggende patroon, de wortel, die door een zorgvuldige analyse in kaart gebracht wordt.

Ziekte is het gevolg van het verlies van het evenwicht tussen Yin en Yang, terwijl het patroon (证) een samenvatting is van de analyse van de arts via de 4 diagnostische methoden.

Via de symptomen kun je de ziekte en het patroon begrijpen. Ziekte, patroon en symptomen zijn dus met elkaar verbonden en vormen een ​​ diagnostische trilogie. Het patroon (证) weerspiegelt de aard van de ziekte en is het resultaat van de diagnostische vaardigheid van de behandelaar. Of de diagnose juist is, hangt dus volledig af van het TCG-niveau van de behandelaar.

Verschillen tussen patroondifferentiatie en Target Therapy

In grote lijn is de traditionele methode om een ​​ kruidenformule samen te stellen het selecteren van kruiden op basis van hun traditionele classificaties en eigenschappen, die voldoen aan het behandelingsprincipe. De kruideneigenschappen en hun classificaties zijn voornamelijk gebaseerd op de 5 smaken, de 4 Qi en de meridiaangerichtheid van het kruid.

Binnen het concept van Target Therapy worden specifieke kruiden echter gekozen op basis van resultaten van de klinische indicaties van het kruid voor een bepaalde ziekte, zoals gediagnosticeerd door de westerse geneeskunde en laboratoriumtests. Kennis van deze targetkruiden en hun specifieke klinische indicaties is in de afgelopen 60 jaar verzameld door middel van modern farmacologisch onderzoek dat voornamelijk in China wordt uitgevoerd.

Opgemerkt moet worden dat sommige ziektespecifieke indicaties van veel van deze targetkruiden ook empirisch al werden erkend en al gedurende zeer lange tijd in de traditionele praktijk van de Chinese geneeskunde worden toegepast.

Targetkruiden

Moderne onderzoeken bevestigen en verlenen dus niet alleen de toepassing van targetkruiden, maar hebben ook de kennis van veel meer van dergelijke targetkruiden uitgebreid. Met andere woorden: moderne klinische en laboratoriumonderzoeken van veel kruiden en/of hun chemische componenten hebben specifieke farmacologische eigenschappen aangetoond die effectief zijn bij de behandeling van bepaalde ziekten zoals geïdentificeerd door de westerse geneeskunde en aangegeven door westerse biochemische of hematologische indicatoren.

Zo kunnen Hong Qu, Jiao Gu Lan en Wu Gu Chong het cholesterolgehalte in het bloed effectief verlagen. Huang Lian, Zhi Mu en Chi Shao kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen. Wei Ling Xian en Tu Fu Ling kunnen het ureumgehalte in de urine verminderen. Lei Gong Teng en Chuan Shan Long kunnen het auto-immuunsysteem reguleren, enzovoort.

Professor Tong Xiao Lin

Op basis van dit concept suggereert professor Tong Xiao Lin van het Guangan'men Hospital regelmatig gebruik van westerse diagnoses en biochemische indicatoren in de praktijk van de Chinese geneeskunde, waarbij de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt voor diagnostiek en patroondifferentiatie. Verder pleit hij voor de bredere toepassing in de Chinese geneeskunde van het combineren van patroondifferentiatie en Target Therapy. Hierbij wordt de traditionele formule samengesteld om het geïdentificeerde patroon aan te pakken, en tegelijkertijd worden targetkruiden toegevoegd op basis van specifieke westers gediagnosticeerde ziekte en/of zijn biochemische indicatoren. Deze benadering zal waarschijnlijk het effect van de traditionele aanpak versterken en het herstel versnellen.

In het volgende artikel zal deze methode aan de hand van 2 casussen toegelicht worden.

Door Greta Young Jie De

Terug