Er is iets interessants aan de hand in de yogawereld...
Yoga komt traditioneel uit India. De begrippen Yin en Yang daarentegen komen uit het Chinese denken. Toch wordt ook in de yogawereld veelvuldig gebruik gemaakt van de termen Yin en Yang. Yin Yoga staat daarbij voor de kalme, passieve vorm, terwijl Yang Yoga zoals Vinyasa of Ashtanga staat voor de meer actieve, dynamische vormen.
Maar het wordt nog interessanter, want binnen Yin Yoga zie je ineens ook de meridianen en de Chinese 5 elementen terug. Veel mensen die Yin Yoga beoefenen of zelfs doceren worden daarom steeds nieuwsgieriger naar meer verdieping en kennis van Chinese geneeskunde.
Yin Yoga wordt vaak toegeschreven aan Paulie Zink, een Amerikaanse yogi en beoefenaar van martial arts, die in de jaren 70 zijn eigen vorm van yoga ontwikkelde. Maar het zijn Paul Grilley en Sarah Powers die in de jaren 80 Yin Yoga tot de huidige stijl ontwikkelden.
Zink noemde zijn stijl ‘Taoist Yoga’. Hij combineerde elementen van Hatha Yoga met principes uit de Chinese taoïstische traditie, waaronder de concepten van Yin en Yang en de meridianen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde.
Deze integratie resulteerde in een langzamere, meer meditatieve (Yinne) vorm van yoga. Houdingen worden langdurig vastgehouden, vaak tussen de 3 en 5 minuten, waardoor het lichaam de tijd heeft om diep te ontspannen, de bindweefsels te stretchen en de mind tot rust te laten komen.
In de Chinese geneeskunde is een vrije stroom van Qi door de meridianen van het lichaam essentieel om alle organen en weefsels goed te kunnen voeden. De meridianen zijn gekoppeld aan de verschillende orgaansystemen. Zowel acupunctuur als Tuina-therapie behandelen via het meridiaansysteem. Wanneer Qi vrij kan stromen wordt gezondheid bevorderd. Blokkades of verstoringen in de stroom van Qi kunnen daarentegen leiden tot ziekte en ongemak.
In de beoefening van Yin Yoga worden houdingen aangenomen waarin specifieke meridianen ‘geopend’ worden door ze op een rustige yinne manier te stretchen. Door het openen van de meridianen gaat Qi vrij stromen. Hier ligt dus hetzelfde idee aan ten grondslag als bij acupunctuur en Tuina: Qi vrij laten stromen.
Yin Yoga maakt daarnaast ook gebruik van de Chinese 5 elementen die onder andere gekoppeld zijn aan de seizoenen. De beweging van Qi is in elk seizoen anders; zo heeft de lente een openende naar buitengaande beweging en de herfst juist een samentrekkende naar binnengaande beweging. Bij elk seizoen horen specifieke orgaansystemen die extra aandacht behoeven.
Een dieper begrip van de Chinese geneeskunde is ondersteunend in het proces van zelfkennis en gezondheid. Bezoek eens een van onze open dagen. Dan leggen we je haarfijn uit wat de Chinese manier van denken inhoudt en hoe dit ingezet wordt om mensen te genezen en preventief ziekte te voorkomen.
Terug