In de Nederlandse taal heeft het woord ‘zuur’ vaak een negatieve bijsmaak. Een zuur mens is onvriendelijk en nors. Door de zure appel heen bijten doe je in moeilijke tijden. De zure vruchten pluk je als gevolg van een verkeerde keuze.
In de Traditionele Chinese Geneeskunde speelt smaak een belangrijke rol bij het balanceren van de vijf elementen en het ondersteunen van gezondheid. De smaak zuur is een van de vijf basissmaken, naast bitter, zoet, scherp, en zout. Zuur is daarin van even grote waarde als de andere smaken.
Elk van deze smaken heeft een specifiek effect op het lichaam en wordt gebruikt om bepaalde Organen te reguleren en specifieke gezondheidsproblemen aan te pakken.
Zuur heeft een samentrekkend en consoliderend effect, wat betekent dat het kan helpen bij het vasthouden van substanties. Dit samentrekkende effect maakt de zure smaak bijzonder nuttig bij situaties waarin het lichaam 'leegloopt' of wanneer er een verlies van lichaamsvloeistoffen is. Denk bijvoorbeeld aan nachtzweten, diarree, of urineverlies.
De zure smaak is gekoppeld aan het Hout-element en de Lever. Zo staat beschreven dat de Lever de verzamelplaats is van de zure smaak. De Lever houdt van zuur.
Nu schrijft de beroemde arts Zhang JingYue echter: “Als je de Lever wil laten spreiden eet dan snel iets scherps, want de Lever wordt versterkt door scherp en verzwakt door zuur”. Dit lijkt tegenstrijdig, maar is het niet.
Spreiden is namelijk de natuurlijke beweging van het Chinese concept Lever. De scherpe smaak ondersteunt deze uitgaande beweging. Van hete pepers bijvoorbeeld ga je zweten. Vandaar dat Zhang zegt dat scherp de Lever versterkt.
Lever-energie heeft de neiging om overmatig te spreiden en het Yang te laten stijgen. De zure smaak is nodig om dit te balanceren. Zuur is zoals gezegd juist samentrekkend en werkt in een tegengestelde richting van de natuurlijke neiging van de Lever.
Daarnaast is het zo dat je eerst moet verzamelen voordat je kunt spreiden. Je moet eerst iets naar je toehalen (met zuur) voordat je het kunt weggeven (met scherp). Een prachtige balans van smaken zoals in de klassiekers beschreven staat.
Nu heeft de Chinese keuken een heerlijke soep waarin precies deze 2 smaken gecombineerd worden: de Suān Là Tāng, ofwel zure scherpe soep. Hieronder het recept om eens uit te proberen. Een bijzondere, maar heerlijke combinatie van smaken. Eet smakelijk.
INGREDIËNTEN
5 gedroogde shiitake-paddenstoelen
5 g gedroogde boomoorpaddestoelen (wolkenoren)
80 g mager varkensvlees (voor een vegetarische variant laat je eenvoudig het vlees weg)
½ theelepel maïzena (+ 1 theelepel water)
½ theelepel olie
40 g wortel
50 g bamboescheuten
100 g tofu
1 ei
Voor de soepbasis:
1 liter ongezouten kippen-/groentebouillon
3 eetlepels maïzena (+ 3 eetlepels water)
Kruiden:
3 eetlepels zwarte rijstazijn
1 eetlepel lichte sojasaus
½ theelepel gemalen witte peper
½ theelepel sesamolie
Koriander of bosuitjes - fijngehakt
INSTRUCTIES:
- Week de gedroogde shiitake-paddenstoelen en boomoorpaddenstoelen in ruim warm water tot ze groter en zacht worden. Het duurt minimaal 1 uur (laat ze een nacht weken wanneer je vooruit plant).
- Snijd de paddenstoelen in dunne reepjes.
- Snijd het varkensvlees in dunne reepjes. Meng met maïzena, water en de olie. Zet dit mengsel apart.
- Snijd de wortel, bamboescheuten en tofu in dunne reepjes.
- Klop het ei los.
- Breng de bouillon (of het water) in een wok of grote pan aan de kook. Voeg het gemarineerde varkensvlees toe. Roer snel met eetstokjes om de draden los te maken. Gebruik een lepel om het schuim dat op het oppervlak verschijnt eraf te scheppen.
- Voeg de shiitake-paddenstoelen, boomoortjes, wortel en bamboescheuten toe. Laat ongeveer 3 minuten koken.
- Zet het vuur laag, meng maïzena en water en giet dit langzaam in de soep. Roer door om de soep te binden.
- Zodra de soep dik wordt voeg je voorzichtig de tofu toe. Giet langzaam het ei in een cirkelvormige beweging in de soep.
- Wanneer de soep weer begint te borrelen zet je het vuur uit. Voeg zwarte rijstazijn, sojasaus, witte peper en sesamolie toe.
- Roer alles voorzichtig door. Garneer met koriander of bosui.
Eet smakelijk!
Terug