Eric heeft een sprong in zijn denken gemaakt

Hey Eric, 

Bedankt dat ik je mag interviewen zo vlak na je examen Basis Chinese Geneeswijze. Hoe heb je het examen beleefd? 

Inderdaad, net na het examen! Deze laatste loodjes waren wel erg zwaar en ik ben blij nu even vakantie te hebben. Een paar vragen beantwoorden lukt me nog wel hoor! Het examen was flink pittig en zorgde wel voor wat gekraak in mijn brein, maar tegelijkertijd verwacht ik dat ook wel van een opleiding als Bo Yi. Het is geen LOI.

Zou je jezelf eens kort voor willen stellen? Wie, wat, waar?

Ik ben Eric Metz, sinds kort 53 en ik word ingehuurd als adviseur en secretaris voor ondernemingsraden en examencommissies. Momenteel ben ik werkzaam voor de Technische Universiteit Eindhoven waar ik werk voor de examencommissie Elektrotechniek. Daarnaast ben ik betrokken bij de vormgeving van een nieuwe opleiding op het vlak van Artificial Intelligence die per 1 september van start gaat. Met de Basis Chinese Geneeswijze erbij veel ‘schakelen’ dus, om maar in termen van techniek te blijven!

Ok, dus je hebt veel ervaring op het gebied van opleidingen en de organisatie hieromtrent. Ik begrijp dat je eerst Westers Medische Basiskennis bij een andere TCG-opleiding hebt gevolgd. Wat is voor jou de voornaamste reden geweest om daar weg te gaan?

Een TCG-opleiding is natuurlijk niet zomaar een opleiding. De studenten hebben vaak al een behoorlijke dosis levenservaring opgebouwd en zijn over het algemeen ook wat ouder. Een opleidingsinstituut moet daar op ingesteld zijn. Ik zag bij die andere opleiding – die inhoudelijk ook best goed zal zijn geweest – dat sommige docenten te veel ‘boven’ de studenten stonden. Daarnaast schoot de opleiding organisatorisch en qua communicatie wat tekort, waardoor je je als student met andere dingen moet bezighouden dan de eigenlijke opleiding.

Wat is voor jou doorslaggevend geweest, na deze ervaring, om voor Academie Bo Yi te kiezen?

Al tijdens de open dag was te zien dat er meer gelijkwaardigheid is tussen docenten en studenten en dat beeld is tijdens dit studiejaar niet veranderd. Wat ik daarnaast bij Bo Yi erg sterk vind, is de manier waarop docenten van een vraag van een individuele student als het ware een leerervaring voor een groep kunnen maken. Dat kunnen is niet alleen didactisch een kunst, maar ik denk ook dat het de lessen en de lesstof verrijkt.

Als je vanuit jouw ervaring kijkt, waar is er voor Academie bij Bo Yi écht winst te behalen, organisatorisch?

Ik vind dat veel goed geregeld is binnen Bo Yi. Er gaat wel eens wat mis maar, zeker door de oogharen heen gekeken, wil ik niet klagen; powerpoints van lessen staan over het algemeen snel online en de stof voor de lessen is ook ruim van tevoren bekend. Waar ik wel wat vragen bij heb, in het BCG-jaar, is de verdeling tussen het eerste en tweede halfjaar. Ik vind het tweede halfjaar veel pittiger dan het eerste, zowel inhoudelijk als wat betreft de te maken opdrachten. Misschien dat daarin wat meer balans gevonden kan worden.

Dank je wel voor je complimenten en tips.  De tweede helft van het schooljaar wordt inderdaad vaak wat pittiger ervaren doordat je meer verbanden moet gaan leggen.Je wordt hierin eigenlijk uitgedaagd om de geleerde materie toe te gaan passen en ook wordt hier het ‘Chinees denken’ al wat op de proef gesteld. We stomen de studenten hier klaar voor het volgende jaar.

En nu, nu het schooljaar er bijna op zit, hebben we aan je verwachtingen kunnen voldoen?

Zeker weten! Ik ben erg tevreden over de opleiding. Ik merk ook dat ik in het afgelopen jaar in mijn denken behoorlijk gegroeid ben en langzamerhand ook steeds vaker het ‘Chinese verband’ begin te maken bij pathologieën. En ook: ik geef mensen steeds vaker het advies om – zeker bij westers moeilijker behandelbare ziektes of aandoeningen, zoals bijvoorbeeld fibromyalgie – ook eens naar een TCG-oplossing te kijken. Deze ‘sprong’ in mijn denken had ik een jaar geleden écht niet verwacht en Bo Yi heeft daar zeker aan bijgedragen! Ik moet het examen natuurlijk nog afwachten, maar… ik kan niet wachten om te beginnen met volgend jaar!


Nou, hier zie je dus dat je ‘Chinees denken’ al aardig in ontwikkeling is ;-) Schitterend om te zien dat het ‘TCG-virus’ je zo heeft gegrepen. 

Dit brengt me dan ook direct bij mijn laatste vraag: Je hebt een enorm druk schema en niet direct in lijn met de Chinese geneeskunde of geneeskunde in het algemeen. Hoe ben je er zo bij gekomen om TCG te gaan bestuderen?

Rond mijn veertigste werd ik min of meer op het pad van heling geduwd nadat ik een erg vervelende periode in mijn leven had afgesloten. Ik kwam in de jaren daarna in contact met allerlei stromingen van ‘hands-on’ energiewerk, in de eerste plaats natuurlijk om mijn eigen “scar over my heart” te helen, maar zeker ook om anderen te helpen. Ik heb daarbij wonderbaarlijke dingen gezien. Ondanks dat ik weet dat het werkt, zoek ik nu voor mijn eigen ontwikkeling naar verbreding en intellectuele uitdaging. Daar komt bij dat met name acupunctuur – waar vooralsnog mijn hart ligt – een vorm van heling is die meer maatschappelijk aanvaard is, waardoor er ook een professionele toekomst mogelijk is. Uiteindelijk hoop ik anderen te kunnen helpen en het welzijn te verbeteren. Daar ligt ‘deep-down’ toch wel mijn roeping.

Wat een mooie motivatie Eric. Enorm bedankt dat je jouw verhaal met ons hebt willen delen.

Heel veel succes met de laatste loodjes en tot in het volgende studiejaar: Acupunctuur 1!

 

 

 

 

 

 

Terug